Габрово

Къща за гости „Милкана” се намира на 1,5 км. северно от центъра на гр. Габрово сред уникална природа и прекрасен панорамен изглед към Стара планина.

Град Габрово се намира в подножието на Стара планина по поречието на р.Янтра. Възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи, където се развиват занаятите и търговията свързани с обслужването и опазването на проходите.В годините на Османското владичество Габрово е голям търговски и занаятчииски център.Тук са открити първата текстилна фабрика и първото светско училище в България. И след Освобождението Габрово продължава да се развива като най-крупния текстилен център на България, неслучайно получил прозвището „Българският Манчестер”. Градът открай време се слави с пестеливостта и остроумието на своите обитатели, поради което тук се намира единственият в света Дом на хумора и сатирата.В Габрово се намира уникалния по рода си музей на открито Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“. Представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство. Музеят е разположен на 8 км южно от гр. Габрово.

В АЕК "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 20 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители. В АЕК "Етър" не само се съхраняват народните традиции, но и всеки посетител може да стане съпричастен към тях, да усети полъха на народния бит.

В близост до Етъра се намира Соколския манастир –действащ женски манастир основан през 1832г.,който е ценен архитектурен и исторически паметник .

В непосредствена близост до къщата се намират Габровския зоопарк където могат да се видят различни видове екзотични животни и астрономическа обсерватория-планетариум,където могат да се извършват наблюдения на Слънце,Луна,планети и др.

Само на 2км.по път с живописни завои се достига до месността Градище. Тук,сред прохладна борова гора,се намира голяма поляна с люлки и място за пикник.Над поляната,по горска пътека се достига до разкопките на древна тракийска крепост.

От м. Градище започва екопътека „Римският път”. Трасето на пътеката минава през равна гориста местност по стар римски път, който съществува от началото на IV век и достига до село Боженци. Преходът е около 5 км. Село Боженци е създадено след турското нашествие в Търново в края на 16 век. Тогава от столицата на България бягат голяма част граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана. Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свое скривалище местността, където в момента е село Боженци.

Именно на нея то носи своето име. Селото е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. и е част от културните паметници на Юнеско. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането. Характерни за боженските къщи са чардаците, покривите от каменни плочи, ъгловите камини, дърворезбите на таваните. Настилката на боженските улици навсякъде е единствено калдъръмена.

На 2часа път от с.Боженци по съществуваща екопътека може да се отиде до китното балканско градче Трявна,прочуто със своята дърворезбарска и иконописна школа.

На 22км. Югозападно от Габрово в сърцето на Централен Балкан в подножието на връх Исполин (1524м. ) се намира местността Узана. Тя е най-широката билна поляна и е обградена отвсякъде с гора. Узана е популярен зимен курорт. Най-дългата писта има дължина 1,300 m.

Околностите на курорта са подходящи за скално катерене и спелеология.Тук се намира географския център на България обозначен със знак.

На 40км.западно от гр.Габрово се намира старата столица на България - гр. Велико Търново.

На път за В.Търново може да бъде посетен историческия Дряновски манастир-действащ мъжки манастир,основан през 12 век. Дряновският манастир е кътче от природата на България с богато разнообразие на отвесни скални венци, пещери, уникални релефни форми, растителен и животински свят.